„Szorozzuk be az utasok számát (A) a szokásos hibaszázalékkal (B), majd a peren kívüli megegyezés esetén kifizetendő átlagos kártérítési összeggel (C). AxBxC egyenlő X-el. Ennyibe kerülne a cégnek, ha nem térítené meg a kocsi árát. Ha X nagyobb, mint a vételár, a gépkocsit visszavásároljuk, és mindenki jól járt. Ha X kisebb, nincs üzlet.”

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Most talán a legaktuálisabb Chuck Palahniuk könyvének a fenti mondata. Néhány hónapja teljes fordulatszámmal pörög az autóipar legnagyobb visszahívási botránya, aminek a részleteiről itt olvashat.

A Harcosok klubja könyvben és film formában is nagy kedvencem, csak javasolni tudom mindenkinek az elolvasását, megnézését. A fentiekből kifolyólag van autós vonatkozása a műnek, ami egyébként remekül bemutatja a fogyasztói társadalom visszásságait.

A könyv néhány autós vonatkozású részlete:

„Egy autógyár kártérítési ügyintézője vagyok, mutatkozom be a mellettem szorongó egyszer használatos útitársnak.”

„Elemi számtan az egész. Egyszerű szöveges feladat. Ha a cégem által gyártott új gépjármű elindul Chicagóból óránként 110 km/órás sebességgel, majd a hátsó differenciálmű egyszer csak leblokkol, és a karambolozó jármű összes utasa szénné ég, visszafizessük-e a szóban forgó gépkocsi teljes vételárát?
Szorozzuk be az utasok számát (A) a szokásos hibaszázalékkal (B), majd a peren kívüli megegyezés esetén kifizetendő átlagos kártérítési összeggel (C). AxBxC egyenlő X-el. Ennyibe kerülne a cégnek, ha nem térítené meg a kocsi árát. Ha X nagyobb, mint a vételár, a gépkocsit visszavásároljuk, és mindenki jól járt. Ha X kisebb, nincs üzlet.”

„A múlt heti eset jellemzőbb volt. Egyik típus bőrkárpitját olyan oldattal kezelték, amely köztudottan génmutációkat okoztak: szintetikus Nirrettel vagy valami hasonló illegális anyaggal, amelyet a harmadik világban még mindig előszeretettel használnak a cserzőlevekhez. Méregerős szer, könnyedén születési rendellenességet okozhat a magzatokban, elég ha csak ránéz egy várandós nő. A múlt héten mégsem érkezett reklamáció. Nem indult kártérítési eljárás.
A kárpitok lecseréléséhez szükséges összeg szorozva az előállítási költségekkel szorozva az adminisztrációs kiadásokkal: a végeredmény jóval meghaladná az első negyed évi profitunkat. Ha bárhol észreveszik ezt a kis malőrt, a gatyánk is rámehet az összes megtört szívű család kártalanítására, nem beszélve a 6500 üléshuzat teljes cseréjéről. Ezen a héten bezzeg bánjuk a bűneinket.”

„ Talán mondanom sem kell, hogy mindent tudok a születési rendellenességeket okozó bőrkárpitokról. Mindent tudok a hamisított fékbetétekről, amelyek elég jónak látszanak ahhoz, hogy átmenjenek a minőség-ellenőrzésen, de háromezer kilométer után egyszerűen szétporladnak… Számtalan kiégett roncsot láttam az autópályák szélén, amelyeknél a baleseti jegyzőkönyvek MEGHIBÁSODÁSOK OKA rovatában az „ismeretlen” szócska került.”

HarcosokKlubja1

Ha esetleg azt gondolja az olvasó, hogy az írónak túl élénk a fantáziája, sajnos téved: ez a valóság, ami régóta gyakorlatként működik az autógyáraknál. A legjobb példa rá Ralph Nader ügyvéd könyve, A minden sebességnél veszélyes, amely 1965-ben leplezte le az autógyárak spórolását a biztonságon, ebben a könyvben mutatta be Nader a gyárak hideg, könyvelői hozzáállását, ahol a bevezetőben említett számolás alapján születnek döntések a visszahívásokról, alkatrészek cseréjéről.

A komor témát elhagyva, maradjunk a szórakozásnál, néhány kedvcsináló idézet, amibe bele akadhat a Harcosok klubja elolvasása során:

Marla2

Marla Singer:
– „Gondoltál már arra, hogy az gumi óvszer korunk üvegcipellője? Felhúzod, mielőtt megkezdődne a bál. Egész éjjel táncolsz egy ismeretlennel, aztán elhajítod a francba. Mármint az óvszert. Nem az ismeretlent.”

HarcosokKlubja

Tyler Durden:
– „A harci klub első szabálya: senkinek egy szót sem a harci klubról.
– Leheletnyi csend.
– A harci klub második szabálya: senkinek egy szót sem a harci klubról.”

MIni2

Narrátor:
„Az ön helyében, válaszolom halkan, nagyon-nagyon ügyelnék arra, hogy kinek beszélek erről a papírlapról.
Ez a szöveg úgy hangzik, folytatom, mintha egy közveszélyes pszichopata írta volna, már pedig egy ilyen kényszerzubbonyba való tébolyult vadállat, bármelyik pillanatban eszét vesztheti, és munkanap közepén végigjárhatja az irodákat egy Armalite AR180-as félautomata gépkarabéllyal.
A főnöknek elakad a szava.”

Szerző: Chuck Palahniuk
Cím: Harcosok klubja
ISBN szám: 978-963-7448-59-1
Kiadó: Cartaphilus

Fotó: 20th Century Fox, Autoblogger

Megjegyzés: Tudta-e, hogy a Szerzői jog, az alapvető emberi jogok közé tartozik? Az 1948-ban kiadott Emberi Jogok Egyetemes nyilatkozatának a 27-es pontja szól a Szerzői jogról. Tehát ha Ön esetleg nem az eredeti példányát olvassa a műveknek, akkor ezt a jogot sérti. Ezen felül ott az író, aki az írásaiból, az eladott könyveiből él, ezért legyen szíves ezt a jogot is tiszteletben tartani és mások figyelmét erre felhívni!

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!