Ebben a nyúlfarknyi bejegyzésben az autóval, autóiparral kapcsolatos nemzetközi szervezetekről tudhat meg információkat.

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Mi az FIA és miért jött létre?

A hárombetűs rövidítés a Fédération Internationale de l’Automobile-t, azaz a Nemzetközi Automobil Szövetséget takarja. Az 1904-ben, Franciaországban létrejött szövetség jelenleg öt földrész 141 országából származó, 236 autózással, versenyzéssel kapcsolatos szervezetet fog össze. Azért hozták létre, mert kellett egy összefogó szerv, amely nem csak a sportot, hanem magát az autózást és a hozzá kapcsolódó tevékenységeket is szabályozza.

Ford Achieves Industry-Leading 6 Euro NCAP Advanced Rewards - and 5-Star Ratings for New Kuga and New Fiesta

Milyen területek tartoznak hozzá?

Az FIA egyik feladata, hogy összefogja és szabályozza a nemzeti autóklubokat, köztük a Magyar Autóklubot is. Munkája még az autósok érdekképviselete, a közlekedés és az autók biztonságosabbá tétele. Ez ügyben nagy érdemeket szerzett, mert az új autók kötelező üközési tesztjének bevezetésével Európában (NCAP, 1997) sokat javult a járművek biztonsága. Így szó szerint számtalan emberi életet mentett meg az FIA tevékenysége.
Kiemelt terület a szövetségnél a sport, feladata nem egyszerű: szabályozni a felügyeletük alá tartozó technikai sportokat. Ez azt jelenti, hogy előírásaik a világbajnokságok magaslataitól indulnak és a nemzeti szinteken végződnek.

FIA1

Az FIA-nak vannak magyar tagjai?

Igen, 2014 végén a következő személyek tagjai az FIA különféle sport bizottságainak: Faluvégi Péter a versenypályákkal kapcsolatos bizottság mellett a terepralis tevékenységekben is részt vesz. A gyorsulás verseny szakágban Kohári Zoltán képviseli hazánkat, az idősebb versenyautókkal sportolók (Historic) bizottságában Mekler László a tag. A terepes műfajban Budai Boglárka a magyar, a túrakocsisoknál pedig Móczár Péter. A kamionos bizottság ülésein Vass Melitta, a nők a motorsportban szekcióban pedig Bús Edina képviseli Magyarországot.

audi_tt_016

Mi az OICA?

Motoros járművek gyártóinak nemzetközi szervezetét takarja. A rövidítés a francia
névből ered, elég korán 1919-ben, Párizsban hozták létre a szerveződést. Célja a
gyárak, gyártók összefogása, ezt negyvenkettő, nemzeti szintű összefogó szervezet
segítségével érik el. Az érdekképviselet, a termelési adatok gyűjtése, nyilvánosságra
hozatala mellett az autószalonok nemzetközi besorolása is hozzájuk tartozik.

Hyundai Fuel Cell

Mi az ACEA?

Egy brüsszeli székhelyű szervezetet, az Európai Autógyártók Szövetségét takarja a
betűszó. Ez a társaság képviseli az európai autógyárak érdekeit. Tagja az összes öreg
kontinensen működő autógyár, beleértve a teherautókat, buszokat készítő cégeket is.

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Fotó: gyárak és a felsorolt szervezetek