A kérdések és válaszok rovatban különböző témákban talál olvasnivalót. Most éppen a hitelszótár első részét böngészi, a második részt itt találja. Készüljön, rengeteg pénzügyi szakkifejezést érhet meg!

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Hitel: adott pénz mennyiség, amit megkap a személy, cég, stb. ezt a megállapodás szerinti ütemterv szerint vissza kell fizetnie a hitelt felvevőnek.

Bank: hitelek nyújtásával és a pénz adásával, vételével foglalkozó vállalat. Nemzetközi szó, amely az olaszból terjedt el, egyébként német eredetű a bank kifejezés.

Jegybank: a pénz kibocsájtására felhatalmazott bank, Magyarországon a Magyar
Nemzeti Bank.

Árfolyam: a különböző pénznemek piaci ára, például mennyi forintot kell adni
egy dollárért és fordítva.

Deviza: egyszerűen: a bankban lévő külföldi pénz. Hivatalosan fogalmazva: pénzintézetek, országok között, nemzetközi elszámolásokban használt fizetőeszköz. Nem keverendő össze a valutával! Pénzt helyettesítő eszköz, amely adott ország részére szóló, adott devizában (USA dollár, angol font stb.) lévő fizetni való, követelés. A szó francia eredetű.

Valuta: Más országok készpénzben meglévő bankjegye és érméje, nem Magyarország fizetőeszköze. Például amerikai dollár, angol font. Az államok, bankok közötti kereskedelem valutában és devizában történik. A valuta és deviza árfolyamok különböznek. A szó olasz eredetű.

Finanszíroz: pénzzel támogat, költségeket, pénz szükségletet fedez. A latin finances (vagyoni helyzet, pénzügy) szóból ered.

Deviza alapú finanszírozás: A hitelt nem forintban, hanem devizában (más ország pénzében) veszik fel (pl. Euró), a hitel visszafizetése viszont forintban történik. A törlesztőrészletek az adott deviza-forint árfolyam és az adott deviza kamat változásának függvényében a futamidő alatt változik. Ha a hitel felvételkor 250 forintba kerül egy Euró, akkor arra meghatároznak egy havi részletet, majd amikor 300 forint lesz az árfolyam, akkor értelemszerűen magasabb lesz a törlesztőrészlet. Ebből és a bankok kisebb-nagyobb trükközéséből sok „érdekes” pénzügyi helyzet született Magyarországon.

Forint alapú finanszírozás: A hitelt forintban veszik fel, pl. 5.000.000 forint. A törlesztőrészletek állandóak, vagy valamilyen forint kamatlábhoz (pl.: jegybanki alapkamathoz igazodva a futamidő alatt megváltozhatnak.)

Előtörlesztés: A fennálló tartozás csökkentése egyszeri, nagyobb összegű befizetéssel. Ekkor van választási lehetőség, hogy a változatlan futamidő mellett csökken a részlet vagy futamidő rövidül és marad a részlet. A bankok általában a
plusz költséget számítanak fel ilyenkor.

Ügylet: nagyobb összegű pénzügyi vagy kereskedelmi művelet.

Kamat: a pénz használatáért fizetett díj, melyet százalékban fejeznek ki. Azaz például 100 kölcsönkért forintért 110 forintot kell visszaadni. Ez 10%-os kamat. A szó görög eredetű, a magyarba, a szerb–horvát nyelvből érkezett.

Kamatfizetés: A fennálló tartozás után fizetett összeg, amely megegyezik a fennálló tartozás szorozva az éves ügyleti kamat 1/12-edével.

Kamatláb: 100 pénzegység után járó, egy évre járó, százalékban kifejezett kamat.

Jegybanki alapkamat: A Magyar Nemzeti Bank (Jegybank) által megállapított (forint) kamatláb, értéke a gazdasági sajtóban nyomon követhető. A nemzeti bank azért állapít meg saját kamatlábat, mert ő is hitelez más, úgynevezett kereskedelmi bankoknak (pl. OTP, K&H Bank). Lásd még kamat.

Éves (induló) ügyleti kamat: A fennálló tartozás után fizetett egyhavi kamat %-os értékének 12-szerese.

Fix kamatozás: A törlesztőrészlet összege a futamidő alatt nem változik. Nem jelenti azonban, hogy az egyes (havi) törlesztőrészletek kamat tartalma mindig azonos összegű.

Változó kamatozás: A törlesztőrészlet összege a futamidő során az adott szerződés alapján megváltozhat, mert a kamat változik a futamidő során.

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Forrás: szótárak, internet