A lenti bejegyzésben a hibrid és az elektromos autókról olvashat hasznos információkat. Például milyen fajtái vannak a hibridautóknak, melyek az előnyei és a hátrányai? Tudta-e, hogy az elektromos autózáshoz mi, magyarok is hozzájárultunk? Miben térnek el a Tesla és a BMW elektromos autói a konkurensektől?

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Mit jelent a hibrid szó?

A sok szakterületen használatos a görög és latin elemekből álló hibrid, a legjobban idevágó jelentése keresztezett, keresztezésből létrejött. Esetünkben a hagyományos robbanómotor és az elektromos motor párosításáról beszélhetünk, a villanymotort keresztezték már dízel és benzin motorral is.

Hybrid_Toyota

Melyek a hibridek előnyei?

Az előnyök között szerepel, hogy egyes hibrid fajták leállított motorral, tisztán elektromos üzemmódban is tudnak közlekedni. Ez nulla szennyezőanyag kibocsátást jelent. A takarékosabbak a benzinmotoros autóknál, ezért terjedtek el leginkább az Egyesült Államokban és Japánban, ahol elhanyagolható a dízel személykocsik száma. Európában nagyságrendekkel kevesebb hibridet adtak el, mint az előbb említett két piacon.

Hátrányok?

A hátrányok között a drágaságot szokták leginkább emlegetni, a rendszer bonyolultsága szintén ellene szól. Amit sokszor felhoznak még „ellenük”, hogy a jó öreg Európában nehezen vagy egyáltalán nem veszik fel a versenyt a korszerű dízelek takarékosságával.

Milyen fajtái léteznek a hibridnek?

A legolcsóbb hibrid technológiát a Honda dolgozta ki, az IMA néven futó rendszerben a villanymotor a generátor szerepét is ellátja, besegít a gyorsításba és fékezéskor pedig áram termel. Ezen felül a robbanómotort beindítja és alacsony sebességnél hajtja az autót.
A párhuzamos hibrid tudja ezeket, csak annyival többet, hogy tisztán elektromos üzem is létezik (Toyota, Lexus). A harmadik megoldás is a megvalósulás útjára lépett Chevrolet Volt, Fisker Karma és az Oshkosh alkalmazza (Az utóbbi teherautós cég). Ezekben a konstrukciókban a robbanómotort csak áramtermelésre használják, így érnek el alacsony fogyasztást. Ezt még azzal javítják fel, hogy otthon vagy a parkolókban tölthetők az autók akkumulátorai. A negyedik fajtája a kettős üzemű gépeknek a plug in hybrid, magyarul a tölthető hibrid. Itt alap a Toyota, Lexus által alkalmazott párhuzamos működés, amit megtoldottak azzal, hogy külső áramforrásról tölthetővé tették az autót.

PEUGEOT HYbrid Air 13016004

Ki készítette a legravaszabb és legolcsóbb hibrid technikát?

A PSA konszern, azaz a Citroën és a Peugeot rukkolt elő 2013 tavaszán a Bosch-al közösen fejlesztett rendszerükkel. Ők a hagyományos motor erejét, sűrített levegős hajtással kombinálták. A tervek szerint 2016-ben piacra kerülhet a Hybrid Air néven futó újdonság, ezzel olcsón és egyszerűen tudják levinni az autók fogyasztását, főleg a városi közlekedésben használt kisautóknál. A tapasztalataik szerint, a városi közlekedés 60-80 százalékában nulla szennyezőanyag kibocsátással tudnak majd üzemelni, ami igen nagy optimizmusra ad okot.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Kik gyártanak hibrideket?

Az első időkben (1990-es évek) csak Toyota és a Honda készített hibrideket, jókora késéssel érkeztek a piacra az európai és az amerikai gyárak. Szerencsére sokat javult a választék és a cégek egyre másra hozzák ki a zöld modelljeiket.

Milyen idős az elektromos autó?

Elég régi, meglehetősen sokat kísérleteztek vele, de ahhoz képest, hogy az első villanymotort Jedlik Ányos építette 1828-ban, az első elektromos hajtású hintó pedig már az 1830-as években működött, fura, hogy majd két évszázaddal utána elenyésző számú villanyautó szaladgál az utakon. Közben sikerült embert küldeni a Holdra, marsjárót a Marsra és hasonló szenzációs dolgokat vitt véghez az Ember, de meglepő módon, még nem tudott igazán használható kapacitású akkumulátorokat előállítani. Ez igazán elgondolkodtató!

Mi lendített nagyot az elektromos autók fejlesztésén?

A japán tinédzserek lányok. A válasz nem vicc, a mobiltelefonjaiktól és egyéb elektronikus szerkentyűiktől egyre többet követelő fiatalok ösztönözték a minél nagyobb kapacitású lítium-ion akkumulátorok kifejlesztését. Mindez azért, hogy a készülékek egyre több szolgáltatás tudjanak nyújtani és hosszabb üzemidőt bírjanak ki.

Tesla

Mikor várható komolyabb áttörés a villanyautóknál?

Ma már sok fajta villanyautó kapható, a csúcsot a meglehetősen nagy hatótávolságot biztosító Tesla Model S képviseli, ami számtalan díjat nyert. A Teslán kívül sok kisebb-nagyobb cég, vállalat foglalkozik elektromos autó előállításával, a nagy áttörés talán 2015 tájékán fog történni, mert a Tesla mellett, a BMW is beszállt az elektromos autó üzletbe. A bajor vállalat 2014-ben mutatta be látványos elektromos autóját az i3-at. A kis BMW vállalható kinézetű, szénszálas műanyagból készült karosszériával, kiváló szolgáltatásokkal rendelkező hi-tech villanyautó. Az i3 és a Tesla várhatóan meghozzák a tehetős rétegek kedvét az elektromos autózáshoz, amit a Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV és francia klónjai, a Peugeot Ion, Citroën C-Zero nem tudtak elérni.

Kik és hogyan mozdítják elő az elektromos autók fejlesztését?

Több vonalon megy a fejlesztés. Egyiket azok a társulások viszik előre, amelyek üzletet látnak a zöld technikában. Ezek a cégek egyetemekkel, kutató intézetekkel összefogva fejlesztenek, a fő hangsúly a nagy tárolókapacitású, gyorsan tölthető akkumulátorokon és a más módon történő áram tároláson van pl. szuper kondenzátorokon.
Autógyárak képviselik a következő szintet, amelyek összefognak beszállítókkal, akkumulátor gyárakkal. Ehhez járulnak hozzá nagyvárosok, pl. Berlin, London, Bécs, La Rochelle, ahol közpénzekkel segítik a parkolókban kialakított töltőállomásokat és szervezkednek gyárakkal, hogy kísérletezzenek az ő területükön az autóikkal.
Benedek Attila

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Fotó: Peugeot, Tesla, Toyota