Háttér információk következnek a rendszerváltást követően beindult hazai személyautó gyártásról. Olyan kérdésekre kaphat választ, hogy melyik magyar autónak készítettek horoszkópot és hogy hol található manapság az első Opel Astra?

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Mikor indult be az „újkori” hazai személyautó gyártás?

1992-ben, nagy volt a versengés az első helyért, az Opel és a Suzuki között bő fél év döntött. Antal József miniszterelnök vezette le a szerelőszalagról az első nálunk készült Opel Astrát.

Opel_Astra1

Manapság hol található az „első” magyar autó?

A Közlekedési Múzeumban. Az Opelnél meglehetősen komolyan vették ezt a járművet, mert egy asztrológussal horoszkópot is csináltattak neki! (Az Astra latinul csillagot jelent.)

Opel_Astra

Hol építették fel az Opel gyárat?

Az ország dél-nyugati részén lévő Szentgotthárdon. Az üzlet nem jöhetett volna létre a Rába nélkül, a teherautókban és futóművekben utazó magyar nagyvállalat adta el szentgotthárdi telephelyét az Opel anyacégének, a General Motors-nak. Az Astra egy különlegességgel is bekerült az ipartörténelembe, ugyanis a futószalagon gyártották a márkakupás versenyautókat. Korábban – tudomásom szerint – még ilyen nem történt az autógyártásban, hogy a gyártósoron, a széria autókkal együtt, versenyautókat is készítsenek.

Gyártanak még autókat Szentgotthárdon?

Nem. Nyolcvanezernél több Astra gördült ki az osztrák határ közeli üzemből, az autók előállítása 1999-ben szűnt meg, az utolsó négykerekűek, kínai piacra készült Opel Vectrák voltak. Ezek után motorokra és fokozatnélküli sebességváltók készítésére (CVT) álltak át, majd a cégen belüli átszervezések következtében a váltók gyártása megszűnt. 2009-től 1,6 literes turbó motorokat állítottak elő az egykori autógyárban.

turbos-benzines

Működik még a hajdani Opel gyár?

Igen, és a jövője is biztosított, ugyanis az Opel anyacége (General Motors) is kijött a kis hengerűrtartalmú turbómotor családjával. Ezeknek a gyártása Szentgotthárdon történik, a különlegesen rugalmasan változtatható gyártósoron.

Astra_motor

Meg lehet nézni, hogy miként készülnek a motorok?

Természetesen. A szerző járt már mindhárom magyar autógyárban és csak javasolni tudja a látogatást, a cégek marketing eszköznek tekintik, ezért professzionális módon történik a körbevezetés. Így van ez a szentgotthárdi üzemben is. Közép és általános iskolás csoportok is gyakori vendégek, egy jó tanács: érdemes jóval a kitűzött dátum előtt érdeklődni a látogatás felől, mert az időpontok félévre előre is foglaltak lehetnek. A GM motorgyáránál itt kell jelentkezni.

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Fotó: Opel, Vauxhall