Háttér-információk következnek a Mercedes itthoni autógyártásáról. Ebben a bejegyzésben olyan kérdésekre kaphat választ, hogy milyen hosszú kerítés veszi körül a Mercedes gyárat? Mennyi a ponthegesztések száma egy karosszérián?

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

A Mercedes mikor érkezett?

A kecskeméti gyárról szóló a megállapodást 2008. október 28-án írta alá a magyar kormány és a német vállalat. A munkálatok 2009 nyarán startoltak, a Mercedes 800 millió eurót ruházott be a gyár építésébe, 2010 végére a dolgozói létszám elérte a hétszázat, 2011 áprilisára ezerre duzzadt, nem sokkal később már elkezdődtek a próbagyártások és elkészültek az első tesztmodellek. 2014-re már 3000 fölötti a gyárban dolgozók létszáma, a termelés pedig elérte az évi százezer autót.

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014

Mekkora területen fekszik gyár?

A gyár 2014-ben használt területe 160 hektár, ha a rendelkezésre álló összes területet vesszük, az 618 focipályának felel meg (441 hektár). A gyár jelenlegi méretét jelzi, hogy 7,5 kilométer hosszú a telephelyet körülvevő kerítés.

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014

Mennyi betont és acélt használtak gyár építésekor?

Az építkezés nagyságáról sok mindent elmond, hogy a beépített acél mennyisége 35 ezer tonna, ez megfelel öt Eiffel torony tömegének. Ezen kívül 160 ezer köbméter betont használtak, hogy ezt el lehessen képzelni, azt kell tudni, hogy ez 18 ezer teherautóban férne el.

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC Shooting Brake (X117) 2014

Hány hegesztési pont található egy karosszérián?

Egy Mercedes karosszérián, akár 5358 hegesztési pont is lehet. Speciális ragasztót is használnak a Mercik készítésekor, a ragasztások hossza egyes típusokon meghaladja a száz métert.

Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake (X 117) 2014

Milyen autókat gyártanak Kecskeméten?

A Mercedes-Benz legfrissebb fejlesztésű B osztályát, a négyajtós kupét a CLA-t, 2014 év végétől pedig ennek a kombi kivitelét, a CLA Shooting Breaket.

Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake (X 117) 2014

Nemzeti színek?

Igen, a Mercedes gyár főbejáratánál található három darab B-osztály, három különböző színben, így utalnak a cégnél a magyar zászló színeire. A zöld autó érdekessége, hogy ilyen fényezéssel nem készül B-osztály, ennek az egy autónak a kedvéért keverték ki a különleges zöld festéket.

Mercedes-Benz_CLA

Honnan lehet felismerni a gyárat?

Az üzemet nagyon könnyű felismerni, mert távolról jól látható a Mercedes csillag, a jelet minden Mercedes-Benz gyár és nagyobb képviselet legmagasabb épületének a tetejére felszerelik. Kecskeméten a jelkép az automobil megszületésének 125. évfordulóján, 2011. január 28-án került fel a tetőre.

Mercedes-Benz CLA 45 AMG

Mekkora a Merci csillag?

A Mercedes jel hat méter átmérőjű és a talapzatával együtt tíz méter magas. A tömege 2400 kilogramm, hogy az alkotók munkája ne legyen egyszerű, a csillag csapágyon nyugszik, így percenként 1,8-at fordul. Természetesen éjjel, rossz látási viszonyok között is jól látható, mert alulról fehér neon fénnyel világítják meg.

MBBbelso

Meg lehet-e nézni, hogyan készülnek a Mercik?

Természetesen megtekinthető a kecskeméti üzem, ahol professzionális a látogatás lebonyolítása. A program népszerűség miatt érdemes jóval a kitűzött dátum előtt érdeklődni, mert több hónapra előre foglaltak a helyek. Ezen a weboldalon lehet jelentkezni  a látogatásra.

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Fotó: Mercedes-Benz