A Genfi Autószalon közeledtével még aktuálisabb lett az a szösszenet, amely Grace Jones és a Citroën kapcsolatát boncolgatja.

Ezen az oldalon tekintheti meg azt a 30 darab, nagyobb felbontású fotót, ami a bejegyezéshez tartozik. Amire készülhet: hét személyes CX, kabrió CX, rali CX, művészi CX képek, prospektus fotók, műszerfal fotók! S persze Grace Jones képek.

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Grace Jones legújabb albuma 2008-ban jelent meg, az énekesnő a filmszerepei mellett a Citroën rajongókat is lázba hozza. A hölgyek korát nem illik boncolgatni, de az 1948-ban, Jamaicában született Grace Jones-nál talán fel lehet fedni.
A Jones família 1965-ben tette át székhelyét az Egyesült Államokba, konkrétan a New York államban lévő Syracuse-ba. Jones kisasszony nem sokkal később meghódította New York, Párizs kifutóit és 1977-ben beindította a zenei karrierjét. Az új műfajban való működéséről sokat elmond, hogy énekelt együtt a Ferrari szülővárosában, Modenában világra jött Luciano Pavarottival! Modellként olyanokkal művész legendákkal dolgozott, mint Andy Warhol.
A 179 centi magas, James Bond, Conan a barbár filmben szerepet kapott fekete démon, úgy látszik vonzódik az izmos pasikhoz, mert több híres testépítővel és az akcióhős Dolph Lundgrennel is élte az életét.

grace-jones-dolph1

A bulvár hírektől térjünk rá a fő csapásirányra. Az összekötő szál a Citroën és a magas fekete között Jean-Paul Goude.

Jones2

A grafikus, reklámszakember, fotós, filmes számtalan világcégnek dolgozott, ez mellett készített Grace Jones részére lemezborítót. (A két művész között nem csak munka kapcsolat létezett, párként is együtt futottak.) Az 1980-as években, a franciát kérte fel a Citroën, a CX reklámozására, amiben volt fotó és reklám film is.

A művésznő nem csak Citroënnel kalandozott a járműves műfajban, Honda robogót is hirdettek az arcával. Az átkos rendszerben, zsenge kamaszként Mészáros Sanyi barátom révén sikerült hozzájutni néhány, akkoriban nagy kincsnek számító Auto motor und sporthoz. Valami rémlett, hogy a meglévő példányokban van Grace Jones-os reklám. Az anyámnál raktározott újságok között lefuttattam egy keresést, és a memória nem csalt. Az 1986. októberi számban ezt találtam:

Ichwill

A bakancsba, katonaruhába és dögcédulába öltöztetett kefe frizurás nő azt kiabálja a hirdetésben, hogy ABS-t akarok! Az abban az időben blokkolásgátlóval kínálták a CX-t, amely meglepően sokáig volt porondon. Az első generáció 1974-ben lépett színre és a legendás DS-t váltotta.

CX

A rá következő esztendőben megnyerte az év autója címet. Az Alfa Holdbázist megszégyenítő műszerfallal 1985-ig forgalmazták, a következő generációs CX 1986-ban jött és egészen 1991-ig árusították. A közel 1,2 millió példányban elkelt kultikus járművet az XM követte.
Az űrös stílust a Citroënnél a DS honosította meg, amely a Louis de Funes filmekből lehet ismerős. Az autóipar egyik ikonja a cápa. A francia márka a közelgő Genfi Autószalonon éleszti fel a nevet és ezzel még jobban rá áll a hajdanában alkalmazott egyedi arculatú autókra, amik szerencsére az utóbbi időben újra megjelentek a kínálatban.

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Fotók: Citroën és thestreetgypsies.com