Ez nem szakmai cikk, csak ad némi információt arról, hogy milyen pénzek forognak a hazai Bridgestone-nál és miért szeretik annyira a környékbeli önkormányzatok. Szó lesz benne arról is, hogy a Tatabányán működő, teljesen automata üzemből mindössze három van a világon. Az elolvasás után világos lesz, hogy miért a gumigyártás katedrálisa a tatabányai üzem.

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Kezdésnek nem rossz, Michael Schumacher autója található a tatabányai Bridgestone gumigyár recepciója mellett.

A Schumi rajongók részére még egy kép az autóról. Csak itt lehetett fotózni, az üzem más részein szigorúan tilos.

A tiltásra nagyon egyszerű a válasz, a világ legnagyobb gumigyára Tatabányán indította be az első olyan üzemét, amely teljesen automata módban termel (BIRD), az emberi kéz érintése nélkül, heti hét napot, 24 órás üzemmódban.

Pár szám a tatabányai üzemről: a 744 beszállítóból 519 hazai. A japánok eddig 150 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, a környékbeli önkormányzatok nagyon szeretik a márkát, mert 647 millió Ft iparűzési adót fizetett a 2016-os 34 milliárd forintos bevétele után.

Az igazán extra az, hogy világon három ilyen teljesen önműködő gumigyár van (az összes Bridgestone üzem), amely egyik részén csak beérkeznek az alapanyagok, a szalag végén pedig a kész abroncs jön ki. Minden munkafázis automatizált. (A gyárnak van egy másik részlege is, ahol a hagyományos gumigyártás folyik.)

A tatabányai – inkább környei – gyár termelése naponta 14 ezer gumiabroncs. 21 méret készül, a defektesen is futó DriveGuard gumiból.

Látogatásunk idején még nem lehetett kimondani, csak sejteni lehetett, hogy a Bridgestone, az Audi gyári beszállítója lesz (OEM).

A teljesen automata soron nyolcféle abroncsot tudnak egyszerre gyártani, összesen 128-féle gumit készítenek.

Fotó: Autoblogger, Bridgestone

Ne maradjon le a kisteherautókkal kapcsolatos hírekről, a nap képe rovatról és sok más érdekességről. A friss információkat, rövid híreket az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!