Az Alfa Romeo és a Playboy nemrég indított közös játékot, ennek keretében sikerült jó pár Giuliát kipróbálni a vezetéstechnikai centrumban. A pályán volt még Giulietta és a Mito is. Az egymás után vezetett autók érdekes tapasztalatokat hoztak: az idő múlása jól hallható és látható.Movie Get Out (2017)

A vezetéstechnikai centrumban szerzett celebes, Playboy címlaplányos élményekről és az aláírás kérésről itt olvashat. A Giuliával történő csúszkálásról pedig itt. Persze sok képpel és kevés szöveggel.

Ne maradjon le a suvokról és a kisteherautókkal kapcsolatos friss hírekről. A legújabb információkat és érdekességeket, az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Alfa_Romeo_Giulietta_01

Ez a poszt tulajdonképpen az Alfa formatervezői előtti főhajtás. Nézzen a képre. Ez egy frankfurti sajtóeseményen készült, amin az aktuális, manapság a szalonokban kapható Giulietta látható. Semmi kommentár nem kell hozzá, a látvány magáért beszél.

Alfa_Romeo_Giulietta_001

A Giulietta gyártása 2009 végén indult, a közönség premierje a 2010-es Genfi Autószalonon volt.

Alfa_Romei_Giulietta_007

Volt szerencsém tesztelni a benzines turbós kivitelét 2011-ben, elég dög masina, jó a technikája is. Az Uma Turman által reklámozott autó, a VW Golf konkurense.

160225_Alfa-Romeo_Nuova-Giulietta_15

A Giuliettán 2014-ben hajtottak végre ráncfelvarrást, ekkor került a műszerfalra a kétféle méretben elérhető központi kijelző és érkezett új dízel motor is. A típus utolsó megújulása idén volt: ekkor frissítették a külsőt, a beltartalmat és megjelent a 120 lóerős 1,6-os dízel.

Alfa_Romeo_Giulietta_teszt_040

A Grande Punto alapjaira épülő Mito régi motoros az Alfánál, a legdögösebb kisautót 2008 nyarán mutatták be. Az első frissítés 2010-ben érkezett, majd követte a 2014-es átalakulás, a legutolsó ránctalanítás 2016-ban történt.

_Giulietta-Sprint_muszerfal

Ez a Giulietta műszerfala. Megvan az usb csatlakozás, a képernyő a középkonzolon és jól is néz ki műszerfal, főleg az órák. A kép nem igazán adja vissza, de a korkülönbség „ordított” a Giuliából átülve.

_MiTo-Racer_Muszerfal

Ez a Mito műszerfala, ez is ütős a képen, de vannak furcsaságok, pl. a szénszálas műanyagnak látszó bőr burkolat. Élőben a kor látszik rajta, főleg ha sokat ült valaki újabb autókban.

160510_Alfa-Romeo_Giulia_31

Ezek után a Giulia műszerfala.

160510_Alfa-Romeo_Giulia_29

A másik variációban. Kommentár nem szükséges, jól látja az olvasó: az esztétika birodalmában vagyunk.

giulietta_mito_my14_01

A külsőt nem említem, mert a Mito és a Giulietta karosszériája nagyon rendben van és a kategóriájukban a legegyénibb, legdögebb autók. Kevés járgány ér a nyomukba.

Alfa_Romei_Giulietta_FF_07

A kissé hosszadalmas felvezetés után jön a lényeg, elsőre csak az autóbelsők öregedéséről akartam írni egy eszmefuttatást, de a Giuliettával való körözgetés közben valami érdekeset vettem észre.

DSCF0308

A műgyantás körözésnél, a kicsúszások közben lehetett hallani a folyamatos kerregést, ami erősebb kicsúszásnál történő fékezésnél azzal párosult, hogy remegett a karosszéria. A fékpedál pedig „visszaütött”, ami ilyen helyzetekben normál működés. Hasonló élmény ért a mitós rántópados próbáknál is, csak ott kevésbé volt feltűnő.

Alfa_Romeo_Giulia_035

A Giuliával való körözéskor volt rendesen csúszkálás, ott a hang finomabban volt jelen, a kocsiban érezhető rezgések nélkül. Mikor kívülről néztem a körözést, akkor a kattogás hallatszott, a Giuliettánál egy fokkal hangosabb volt.

Alfa_Romeo_Giulietta_teszt_09

A rejtély kulcsa az ESP, ESC rövidítésekkel illetett elektronikus menetstabilizáló, amely vészhelyzetben a kerekek fékezgetésével és egyéb megoldásokkal próbálja megmenteni az autós életét. A tanpályán valószínűleg annyit működött a 80 perc alatt, mint egy átlagos sofőrnél öt éven át.

Alfa_Romeo_Giulietta

A korkülönbség a két autó között ezen a téren is megvolt, ESC és ESC között vannak különbségek. A manapság beépített ESC-k másodpercenként 70-75-ször is beavatkozhatnak, a programozástól és a technika fejlettségétől függően. A sportosabb járművekben előfordulnak olyan rendszerek is, amelyek működési sebessége eléri a másodpercenkénti 90-100 beavatkozást.

Alfa_Romeo_Giulietta_teszt_041

Ezért volt látványos a különbség a két járgány között a „kattogásban”. A Giulia jóval finomabban működött, nála már nem volt meg a fékpedál erős pulzálása fékezés közben. A pedálon alig volt érezhető a blokkolásgátló/ESC működése.

Alfa_Romeo_Giulia_038

Mielőtt kombinálni kezdene valaki: mindkét kocsiban jól működött az ESC, próbált megmenteni a kicsúszástól. Semmi műszaki és működésbeli gond nem volt a Giuliettával, a két rendszer közötti kor különbségből adódott az eltérés. A megszokottnál jóval nagyobb igénybevétel miatt, hallhatóvá és érezhetővé vált az életmentő technika, ami a hétköznapokban teljesen rejtetten végzi a dolgát. Ilyen tapasztalások miatt is érdemes képeznie magát az autóvezetőnek.

A vezetéstechnikai centrumban szerzett celebes, Playboy címlaplányos tapasztalatokról itt olvashat. A Giuliával történő csúszkálásról pedig itt. Persze sok képpel és kevés szöveggel.

Ne maradjon le a suvokról és a kisteherautókkal kapcsolatos friss hírekről. A legújabb információkat és érdekességeket, az autoblogger.hu facebook oldalának a követésével érheti el. Kövessen!

Fotó: Alfa Romeo, Alfissimo, Autoblogger